poniedziałek, 29 lipca 2013

Muffiny jogurtowe z jagodami i jedną jeżyną


Wielki powrót Królowej, czyli muffinka wraca na tron :) Koleżanka narobiła mi ogromnego apetytu na muffinki jagodowe z jogurtem (dzięki Magda za natchnienie i przepis). Do tego udało mi się dostać dorodne jeżyny, więc postanowiłam je dodać do babeczek, ale ze względu na ich wielkość dodałam po jednej do każdej muffinki. Poniżej lekko zmodyfikowany przepis od Magdy. Smacznego!


Składniki na 12 muffinek:

2 jajka
200 g jogurtu greckiego
3 łyżki mleka
pół szklanki oleju kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 szklanki cukru
200 g jagód
12 jeżyn ;)

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st C. Mieszamy w osobnym naczyniu składniki suche, w osobnym mokre. Następnie zawartość obu misek łączymy, niedokładnie mieszając. Na koniec dodajemy jagody. Blachę na muffinki wykłądamy papilotkami, napełniamy ciastem do 1/3 wysokości wgłębienia, na środek każdego gniazda wkładamy jeżynę, przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy przez ok. 25 minut do suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz