niedziela, 7 kwietnia 2013

Pieczone słodkie ziemniaki

Dzisiaj propozycja dodatku do obiadu, w którym zakochał się mój mąż. Słodki ziemniak stanowi ciekawą alternatywę dla klasycznych ziemniaków. Tutaj z polędwiczkami w sosie musztardowo-miodowym z tego przepisu. Skórka jest pyszna, ma smak karmelowy. Po zrobieniu tego zdjęcia mąż stwierdził, że muszę założyć nowego bloga i nazwać go "Porno Food" ;)



Składniki:

2 słodkie ziemniaki
2 łyżki masła
sól
pieprz

Ziemniaki myjemy i osuszamy. Piekarnik nastawiamy na 180 st. C. Ziemniaki smarujemy oliwą, nakłuwamy widelcem, wykładamy na blaszkę i pieczemy przez 40-60 minut (sprawdzamy widelcem w trakcie pieczenia czy są już wystarczająco miękkie). Po upieczeniu nacinamy każdego ziemniaka z jednej strony, solimy, pieprzymy i dodajemy 1 łyżeczce masła do środka. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz