piątek, 16 września 2011

Muffiny pina colada


Przedstawiam Wam Jej Wysokość Muffinkę. Aż dziwne, że do tej pory na blogu nie było przepisu na te wspaniałe babeczki. Są szybkie, przepyszne i niedrogie. Dzisiaj w ramach pożegnania z wakacjami zapraszam na wersję z ananasem i kokosem. Przepis jest wariacją na temat muffinek z ananasem Dorotus.




Składniki:

1,5 szklanki mąki
2/3 szklanki brązowego cukru trzcinowego
1/2 szklanki płatków owsianych górskich
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 duże jajko
100 ml maślanki
80 ml syropu ananasowego (z puszki)
100 ml oleju
1 szklanka pokrojonego ananasa z puszki
100 g wiórków kokosowych
brązowy cukier do posypania

W jednym naczyniu mieszamy wszystkie mokre składniki, w drugim suche, a następnie łączymu zawartość obu naczyń. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Nie przejmujcie się grudkami. Na końcu dodajemy ananasa i wiórka kokosowe i krótko mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Formę na muffiny wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Posypujemy na wierzchu brązowym cukrem i pieczemy przez około 25 minut.

Koszt ok. 10 zł


6 komentarzy:

  1. Też niedawno robiłam muffinki pina colada :) Są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam pina coladę, muszą być świetne!

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja akurat mam dziką ochotę na muffinke albo cupcakes :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam muffinki - na podwieczorek,śniadanie,deser.
    Wersja pina colada mówi,ze smakują wytwornie.

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszności! muffinki dobre na każdą pogodę ;)

    OdpowiedzUsuń