piątek, 12 sierpnia 2011

Quesadillas z kurczakiem

Quesadilla to dwa sklejone serem placki tortilla z dodatkami. Lubię meksykańskie klimaty, więc tego typu potrawy często goszczą na naszym stole.  Quesadillas podaję także z fasolą, mielonym mięsem i papryką. Dzisiaj zapraszam na lżejszą wersję - o ile coś z taką ilością sera może być lekkie ;) 



Składniki:

4 duże placki tortilla (lub 8 małych)
1 podwójna pierś z kurczaka
½ puszki kukurydzy
1 ½ pomidora
sos barbecue
20 dag żółtego sera
przyprawa do grilla (opcjonalnie sól, czosnek, papryka słodka i ostra)
odrobina

Kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy do smaku i odstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
Z pomidorów usuwamy pestki i kroimy również w drobną kostkę. Ścieramy żółty ser na dużych oczkach. Przyprawionego kurczaka smażymy na patelni z odrobiną tłuszczu, następnie na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia układamy tortille, na to kładziemy trochę sera,  kurczaka, kukurydzę, pomidora, sos BBQ według uznania i znowu ser. Wszystkie składniku muszą być rozłożone w miarę równolegle i płasko. Całość przykrywamy drugim plackiem tortilla, który delikatnie smarujemy lub spryskujemy olejem.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 C, pieczemy quesadillas aż do przyrumienienia.

Dla osób, które nie posiadają piekarnika wstawiam sposób przygotowania potrawy na patelni :)
Wszystkie tortille smarujemy delikatnie olejem z jednej strony i tę stronę podgrzewamy na mocno rozgrzanej patelni. Zdejmujemy placki z patelni. Na podgrzaną stronę układamy farsz według powyższych wskazówek. Przykrywamy drugim plackiem, podgrzaną stroną w kierunku farszu. Przyciskamy do sklejenia i smażymy z dwóch stron na rozgrzanej i lekko posmarowanej olejem patelni aż do zrumienienia.

Koszt ok.  20-25 zł

2 komentarze:

  1. Przeczytałam przepis, pomyślałam "super, gdyby nie to, że nie mam piekarnika" doczytałam do końca i mi się aż mordka uśmiechnęła :D Brzmi i wygląda super. Będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dzisiaj miało być na obiad, ale przesunęło mi się na czas kolacji - proste i szybkie do wykonania, a co najważniejsze przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń